Geplaatst op
Kinderen lopen een groter risico om botten te breken dan volwassenen, simpelweg omdat kinderen actiever zijn. Van de botten die kinderen vaak breken, zijn gebroken vingers een van de meest voorkomende. Gebroken vingers zijn vaak het gevolg van een val op een uitgestrekte hand of van een botsing tijdens een sportactiviteit. Lees in deze blog alles over een gebroken vinger van je kind en hoe je hiermee moet omgaan.
Symptomen gebroken vinger
De meest voor de hand liggende symptomen van een gebroken vinger zijn misvorming van de vinger of het niet kunnen bewegen van de vinger. Maar subtiele symptomen zoals zwelling komt ook veel voor. Pijn, gevoeligheid, kneuzing, stijfheid of gevoelloosheid kunnen ook wijzen op een gebroken vinger.
Wanneer moet je actie ondernemen?
Een lange tijd wachten tussen het moment van het letsel en het begin van de behandeling van een gebroken vinger, kan leiden tot een slechte genezing, een verminderd bewegingsbereik of een verminderde grijpkracht. Maar een paar dagen wachten is meestal geen probleem.
Hoe moet je een gebroken vinger genezen?
Om een bot goed te laten genezen, moet het op zijn plaats worden gefixeerd, zodat het niet kan bewegen. De beste manier om dat te doen is met gips. Het is moeilijk om alleen een vinger of alleen de hand te immobiliseren met gips. Gips dat tot de elleboog reikt, wordt vaak gebruikt voor gebroken vingers, omdat het de vinger en hand tegenhoudt. Dat geeft het gebroken bot de beste kans om goed te genezen.
Hoe lang in het gips?
Voor breuken in de vinger die niet geopereerd hoeven te worden, is gips meestal maar drie of vier weken nodig. Als een kind zo’n korte tijd in het gips zit, zou dat geen problemen met de pols of onderarm mogen veroorzaken – afgezien van het ongemak door het gips. Eventueel is na de maand gips een duimbrace prettig wanneer je kind nog veel pijn ervaart.